Genom att lära sig och ha egen medieproduktion kan man gå förbi det urgamla problemet för småpartier att man inte "syns" och inte ges tid i media, och bli en del av den andra offentligheten i friare och oberoende media, dit den intressanta debatten har flyttat.

BAKGRUND - MANTRAT "SYNAS MERA"

Två mantran som ofta upprepas i småpartier är

"bara vi syns mera så når vi större framgångar"

Den paras alltid med

"medierna skriver inte om oss, det är därför det går dåligt" (det är alltså ingens "fel")

Men man är aldrig intresserad av att lära sig detta?

(Visserligen är detta anektdotisk bevisning, men i fyra småpartier på raken jag varit med i är det exakt samma sak).

Dvs man diskuterar inte, planerar inte, lägger ingen tid eller pengar på att utbilda medlemskadern i dessa ting. Man fixar inte resurser eller organisatoriskt stöd för att just producera sådan media som gör att man faktiskt "syns mera".

Allt handlar om att bara man har exakt rätt mix av sakpolitik så löser sig hela resten genom magi eller något. Dvs genomslaget i media, medlemstillströmmningen, finansieringen, mängden aktiva medlemmar och väljar-antalen, allt kommer från "rätt politik".

VARFÖR ÄGNAR MAN INTE TID ÅT ATT LÄRA SIG HUR MAN SYNS?

Att lära sig och göra detta alltså inte är svårt nuförtiden. Priserna på tekniken har gått ner, programvarorna är gratis, distributions-plattformarna likaså och det finns otroligt intressanta böcker som kostar småpengar i sammanhanget att läsa och lära sig av som förklarar HUR man sprider ideer och får genomslag.

(Jag nämnde tidigare "Made to stick - why some ideas survive and others die" av bröderna Heath som handlar om hur man kommunicerar ideer, som t.ex. politik och även "Contagious - why some things catch on" av Jonah Berger som handlar om vad som delas och sprids.)

Vidare finns det mängder med goda exempel att inspireras av.

Denna kunskap har man dessutom på ett personligt plan stor nytta av i jobbet och livet.

Det är vad sidorna i boken "All marketers tell stories" av Seth Godin handlar om som du finner nedan.

Detta är tre olika ting:

 1. Skapa politik (Invention)
 2. Sprida politik (Production)
 3. Berätta om politik (Storytelling)

Den första och sista är svåra, den i mitten är enkel, genom teknikutvecklingen och plattformarna som finns nu.

Seth Godin 1

Seth Godin 2

Seth Godin 3

VARFÖR ÄR MAN INTE INTRESSERAD AV ATT LÄRA SIG MEDIELOGIKEN?

Vidare är man heller inte intresserad av att förstå medie-logiken, där man behöver lära sig vad som faktiskt ÄR nyheter och hur man producerar detta.

Om det här finns massor med kloka saker skrivna och spela medias spel går att göra på olika vis, både "snälla" och även med propagandans många metoder. (En fascinerande dokumentär på området är "Get me Roger Stone").

Nu förespråkar jag inte propaganda innan någon hugger på detta... MEN man måste kunna propaganda för att bemöta den, det är min poäng.

Men lösningen som alla "kommer på" om och om igen, är... insändarsidorna. Eller skicka in debatt-artiklar.

Man tror i regel att detta är en fungerande metod att "synas i media" som dessutom har stort genomslag i konverterade väljare.

(Återigen anekdotisk bevisning, men i fyra småpartier på raken gjordes exakt samma analys och "lösning".)

KORTKURS I MEDIELOGIK OCH NYHETSVÄRDERING

Jag har skrivit en sorts formel nedan för att lära sig medielogik, för det är faktiskt enklare än man tror. (Boken Propaganda av Martin Borgs är inne på något liknande, på samma sätt som många andra böcker om media och nyheter är det).

 • Vi tycker X <-- Det är INTE en nyhet.
 • Vi tycker X, därför gjorde vi Y <-- Detta KAN mycket väl vara en nyhet.

Vad Y kan vara lämnar jag därhän så länge, men det finns massor. Se tex aktivistforumet (update: forumet är nedlagt under 2021, länk borttagen till det, men en beskrivning av aktivistforumet finns bland mina projekt här) jag byggt med nästan 1000 inlägg och massa exempel och ideer.

 Alexander cutting the Gordian knot Fedele Fischetti f 1734

Alexander cutting the Gordian knot - Fedele Fischetti (f 1734)

ALEXANDERHUGGET PÅ DESSA TVÅ GORDISKA KNUTAR: "SYNAS MERA" OCH "MEDIERNA SKRIVER INTE OM OSS"

Det finns ett mycket intressant blogginlägg av Ann Heberlein, publicerat på Ledarsidorna då Ann Heberlein och Johan Westerholm fortfarande var kontanta med varandra. (Det var alltså före han hade hade det urusla omdömet att publicera vilda spekulationer och uthängningar i form av Andreas Henrikssons komplett befängda artikelserie om sina nära vänner. Men det är brevid saken.)

De två offentligheterna

Hennes poäng är att det finns två offentligheter, dels traditionella media och dels alternativa media och det står allt mer tydligt att det är de senare som har övertagit korrekta analyser, intellektuella samtal och relevant nyhetsförmedling. Plus de blir allt bättre på det.

Denna andra offentlighet har lyckats med hjälp av ny teknik och nya plattformar och förstås talang och kunskaper i hur man gör det jobbet. De HAR lärt sig läxan.

Ledarsidorna beskriver bogginlägget så här:

Ann Heberlein resonerar kring förändringarna i mediekonsumtion och medieproduktion. De två offentligheterna. Där den första, traditionella, nyhetsbevakningen behandlar läsare som idioter och den andra, den nya, tillfredställer en alltmer törstande mediekonsuments behov.

Alltså: MED kan ha som strategi att lära sig producera media och bli en del av den andra offentligheten, och på så vis gå förbi problemet att bli uppmärksammade av den första offentligheten. Det är ett Alexanderhugg av den Gordiska knuten som är iden att man bara vinner val om man "syns tillräckligt" och "media skriver om oss".

Ibland är lösningen på ett problem uppenbar, att gå förbi det.

Det är min åsikt i alla fall. Problemdefinition. Analys. Lösning.

Bland referenserna nedan finns länk till Ann Heberleins inlägg (bakom betalvägg numera tyvärr).

Hon skriver:

”De intellektuella samtalen, de fördjupande analyserna, gräven och den snabba nyhetsförmedlingen sker någon annanstans. På sidor som Kvartal erbjuds initierade texter av pålästa skribenter, i Aron Flams och Navid Modiris poddar samtalar människor om komplexa frågor utan att hemfalla åt pajkastning, Rebecca Weidmo Uvell presenterar gräv, Henrik Jönsson folkbildar i sina youtubefilmer, Nyheter Idag serverar nyheter snabbare än den traditionella kvällspressen – bara för att nämna något av det enorma utbud som erbjuds på nätet. En andra offentlighet är i vardande, och den första offentligheten har tappat det tolkningsföreträde de alltid tagit för givet. Internet har förändrat förutsättningarna för det offentliga samtalet i grunden.”

(Update 2023 - när jag skrev detta om Ukraina var det inte i krig, så referensen till denna "lyckade kampanj" har inte åldrats väl, den är helt galen faktiskt i ljuset av nutidshistorien,).

Exempel på att gå förbi första offentligheten finns tex i Ukraina, där Volodymyr Zelenskiy, som vann presidentvalet 21 april 2019, helt ignorerade media och gav inga presskonferenser och inga intervjuer med journalister. (Ok EN, där journalister fick delta i en pingisturnering och vinnaren fick en intervju).

Istället byggde han sin valkampanj på egna video-framträdanden på sociala media, träffa väljare och standups. Visserligen hade han ett etablerat och för rollen helt korrekt kändisskap redan, i form av att ha spelat huvudrollen i en komedi-serie under fyra säsonger, där han spelade just Ukrainas statsminister. Att folket var vana att se honom i den rollen hjälpte förstås till.

Men det finns flera exempel: Donald Trump gick förbi media med sina framträdanden i packade stadium och producerade gott om egna media. Hans twitterkonto var som en laserpekare för hundar, han kunde styra media vart han ville.

DETTA HÄNGER ÄVEN IHOP MED EN EFTERVALSANALYS

En sådan eftervalsanalys som inte var den officiella (som jag håller som komplett värdelös då den gav noll konkreta råd och noll fungerande lösningar på beskrivna problem och Wenndiagrammen nedan är varför jag tycker så), tror jag skrevs av Jan Rörman. (Hittar den inte nu).

Hans analys hade två poänger:

 1. medlemsantalet behöver ökas (eh, jag har tjatat om det rätt länge med diagram, tabeller och långa inlägg i frågan då jag pratat om konceptet röster-per-medlem och hur man gör det, se inlägg 1 i denna serie)
 2. genomslag i media skedde inte (visst, men orsaken till det diskuterades inte i någon eftervalsanalys, där jag tjatat om att det finns en logik, spelregler och metoder att få genomslag i media: hur man kommunicerar ideer, vad som får spridning och vad en nyhet faktiskt är. Om man vill lära sig det är det absolut inte svårt).

Wenn Konservativa tror hur det ar

VAD ÄR ETT NYTT PARTI EGENTLIGEN? - ÄR DET INTE I SJÄLVA VERKET EN ORGANISATION SOM PRODUCERAR INNEHÅLL OCH DÄR MAN TRÄFFAR BRA FOLK OCH LÄR SIG BRA SAKER?

Ann Heberleins poäng är egentligen min poäng igen, som finns i bilden nedan som jag gjort.

Partier ar medie foretag

Ett litet parti som MED skall absolut inte se sig som en maskin som producerar politik och går till val på den. Det är nämligen inte åsiktspaketet det handlar om!

Det kan tyckas vara en märkligt tanke i politiken, tills man tittar på vad för politik som bevisligen vinner väljarstöd och att den politik man gick till val på är inte den man sedan genomför och man straffas inte heller för det i nästa val.

(Se böcker som tex "The myth of the rational voter" som förklarar varför det är så, eller "Predictably irrational" av Dan Ariely, plus deras roliga föreläsningar och även andras på samma tema. Jag vill även nämna "Win Bigly - persuasion in a world where facts don't matter" av Scott Adams som talar om de saker som övertygar mest som en delförklaring till att politiken inte spelar roll, dvs stora och små rädslor med identitet i mitten. Plus återigen "All marketers tell stories" av Seth Godin som talar om att narrativ spöar narrativ, när fakta inte gör det.)

En långt mer framgångsrik självbild är att man ser sig som ett medieföretag som producerar media och som bissysla råkar man ställa upp i offentliga val.

 

Har man dessutom en väl fungerande utbildningsverksamhet i saker som medlemmarna kan ha nytta av (medieproduktion av olika slag, sakpolitik, kroppspråk, charm och karisma, retorik/debatt-teknik, marknadsföring mm) och man genom partiet träffar intressanta människor att knyta kontakter med, DÅ löser man även medlemstillströmningen.

Vidare så kommer sådan verksamhet att "bygga" företrädare och talespersoner istället för att basera sin framgång på den fromma förhoppningen om att personer med exakt rätt mix av personliga egenskaper bara materialiserar sig en dag. (Länk nedan).

Ok, visserligen var Jessica Stegrud exakt en sådan person, som var inne i MED och vände i dörren och gick till SD istället. I EU-valet gjorde hon en enorm framgång och fick hela 42000+ personkryss, så det KAN hända. Men det är väldans dumt att ha det som strategi och när det väl händer, inte ha en fungerande och trovärdig rekryteringsverksamhet för att behålla stjärnor.

En tredje sak som händer av detta fokus på tre saker, utbildning, medieproduktion och träffa nya människor, är att för varje ny medlem detta ger, så har du åtminstone en chans att få in i organsationen de tre typer av personligheter som behövs för att något skall spridas och bli STORT, som Malcom Gladwell pratar om i "The tipping point":

 1. Connectors/Nätverksmänniskor
 2. Mavens/Experter
 3. Salesmen/Försäljare.

Har du inget nätverk får du inte fler medlemmar, har du inte experter får du dålig politik och har du inte försäljare kan du inte sprida den.

Vidare är högt medlemsantal en absolut kristallklar och tydlig förutsättning för att få tillräckligt antal väljare. Inget parti har fler medlemmar än röster, alltså är varje ny medlem fler röster.

STRATEGIER ÄR ABSOLUT NÖDVÄNDIGA FÖR PARTIER

Jag vill påstå att MED har misslyckats kapitalt med vartenda strategiskt beslut man tagit. Det är inte så att kunskaperna saknats för jag har framfört dem och de går att läsa sig till, men man har valt att inte lyssna och inte lära sig detta. Men det är brevid saken för detta inlägg, låt mig istället berätta att den strategi jag utmålar i dessa inlägg fungerar och har stöd från vederhäftiga källor.

Strategi 1: Detta citat av Milton Friedman är fantastiskt. Siktar man på en sak missar man målet, men siktar man på ett annat indirekt mål träffar man det mål man faktiskt ville träffa.

”A society that puts equality before freedom will get neither. A society that puts freedom before equality will get a high degree of both.” ― Milton Friedman.

Satsar man på den första offentligheten och att synas i den, så kommer man att misslyckas, för vad man tycker är inte intressant som nyhet. ("Vi tycker X")

Men satsar man på den andra offentligheten kan man både synas för sin målgrupp och i och med att det är något man GÖR så kan det mycket väl vara en intressant nyhet. ("Vi tycker X, därför gjorde vi Y")

Alltså, andra offentligheten är vägen till den första plus en massa andra bra saker.

Strategi 2: "Blue ocean strategy" av W. Chan Kim, Renée Mauborgne är en mycket ofta rekommenderad affärslitteratur.

Dess metafor för marknader, konkurrenter och kunder är ocean, hajar respektive fiskar.

Sea red

En röd ocean, av uppenbara skäl, är en plats med mycket hajar och mycket fiskar, men det är svårt att ta sig in på den, för konkurrensen är så hård, det kräver enorma resurser i form av pengar och tid att göra det.

Sea blue

En blå ocean är en där det finns gott om fisk, men få eller helst inga hajar, där att etablera sig kostar betydligt mindre i tid och resurser. Att helt enkelt skapa en sådan blå ocean, en lösning eller tjänst där det finns ingen konkurrens är ett bra sätt att bli världsledande och framgångsrik. Bland exemplen finns Youtube, Google och Apple.

Att satsa seriöst på videoproduktion när de andra partierna inte gör det i någon betydelsefull utsträckning, att satsa på att lära sig att berätta om sin politik och att lära sina medlemmar att göra det och vidare även erbjuda väljare något som de andra partierna inte gör (korrekta analyser + korrekta lösningar och verktyg att prata om dem), innebär en blå ocean, där ett litet fattigt parti faktiskt, med dagens teknik, kan äga marknaden och konkurrera med de stora.

David Goliat

I en annan av Malcom Gladwells böcker som heter "David och Goliat", så tar han upp legenden om David och Goliat, där han påpekar att David vann för att han spelade spelet på ett vis Goliat inte förväntade sig. Det är återigen, samma sak. Spelar man spelet som de etablerade drakarna förväntar sig, så förlorar man, av resursbrist inte minst.

Faktiskt gör Sun Tsu i "The art of war" samma poäng.

Citat Sun Tzu

Detta citat är inte exakt lika som nästa.

In battle, use the direct forces to match the enemy, and use the indirect forces to win the enemy. Thus, the person who is adept at using indirect forces, can use it in such infinite ways like the ever-changing forces and elements of nature and the ceaseless flow of water in rivers and streams. Chapter Five, Sun Tzu Art of War

Strategi 3: Att bygga en talent stack. (Se bild).

I boken "How to fail at almost everything and still win big" av Scott Adams tar han upp just att ju fler talanger och kunskaper man har, desto större chans har man att lyckas. Det är en tanke som ett litet parti som MED måste ta till sig.

Alltså, MED behöver många människor som kan olika saker för att matcha de saker alla andra partier är bra på och det innebär att man måste vara duktiga på fler saker än att producera text. Annars har man, tycker jag, inte i politiken att göra.

Talent Stack for MED

Strategi 4: Låt medlemmarna göra allt möjligt! Politik menar jag är som att tillverka en penna.

Pencil

Leonard E. Read skrev den berömda "I, Pencil", en kort essä utifrån en vanlig blyertspennas perspektiv då den berättade att det finns ingen på hela planeten som vet allt man behöver veta för att skapa en vanlig enkel blyertspenna.

På samma vis är de menar jag med politik: Ingen vet allt som behövs för att vinna val, men man kan bidra med något som kanske fungerar.

Det innebär i sin tur att man måste ha en organisation där olika personer kan bidra på många olika vis (inte bara textpopduktion) och det skall inte finnas en oresonlig flaskhals i form av en central kommitte med dålig förståelse för jobbet som säger nej till allt.

Strategi 5: Scott Adams (igen) pratar om hur mycket bättre det är att skapa system i "How to fail..." än att sätta upp mål. För det ger bättre resultat.

Alltså, organisatoriskt behöver man, om man satsar på den andra offentligheten, skapa system och funktioner för det.

STRATEGIERNA KAN SAMMANFATTAS SOM: INNEHÅLLSPRODUKTION

Nästa bok som är viktig heter "Epic Content Marketing" av Joe Pulizzi som handlar om innehållsmarknadsföring och varför det är bättre än marknadsföring. Detta är enligt experterna bästa boken på detta område.

Epic

Innehållsmarknadsföring är när en person som vill öka sin försäljning producerar mycket, bra och användbar information till den som är intresserad av de produkterna eller tjänsterna. Ett företag som ägnar sig åt att analysera kommunikation i sociala media skriver så här om hur de andra partierna numera arbetar, främst SD men även M och S.

"De lyfte både att partiernas arbete med kommunikation nu mycket liknar en nyhetsdesk i jämförelse med förra valet. Detta just för att säkra bland annat aktualitet, proaktivitet och snabbhet. Du kan läsa mitt inlägg från 2013 om att just göra om kommunikationsavdelningen till en nyhetsredaktion."

Alltså, medieproduktion behövs.

Exempel på Content Marketing:

 • John Deere (traktortillverkare) gav ut ett magasin med tips, råd och information till sina kunder om jordbruksmetoder.
 • En tillverkare av simbassänger har en blogg där de berättar om dåliga saker och faror och problem som kan uppstå med att äga en pool.

I båda fallen bygger de upp förtroende och framstår som kompetenta och påläsa och det leder till mera försäljning.

Detta att ställa mot vanlig marknadsföring är att avbryta människor, tex på begravningar, föräldramöten, myskvällar och fråga om och om igen, - "Köpa tandkräm?", - "Köpa tandkräm?", - "Köpa tandkräm?", - "Köpa tandkräm?", - "Köpa tandkräm?".

På samma sätt menar jag, är det med politik. Det är ett förtroendespel, på en väldigt grundläggande nivå. Alltså handlar marknadsföring för politiska partier OM just innehållsmarknadsföring, dvs medieproduktion och förtroendebyggande.

Så "jobbet" som parti är att berätta nyttiga saker för väljare, bygga förtroende, få väljare, påverka.

Det är ungefär samma poäng som Leonard E Read (som även skrev "I, pencil") tar upp i "Elements of libertarian leadership": man kan inte "sälja frihet" på samma sätt som man säljer tandkräm och bilar mm.

VARFÖR "BÄST POLITIK" SOM STRATEGI INTE LEDER NÅGON VART

Key in lock

Att producera bra politik kan alla göra! Det krävs inte mycket. Lås in tio smarta personer i ett rum, mata dem med platt mat genom brevlådan i dörren och efter ett par dagar så är det klart! Du har en bibba papper med ett åsiktspaket som säkerligen spöar varje annat partis. Sen då?

Att sprida denna politik till 7,2 miljoner väljare och övertyga dem om att den? Samtidigt få dem att förstå att den egna organisationen är så kompetent och förtroendeingivande att man röstar på dem? Plus försöka göra detta via den första offentligheten som är demonstrativt ointresserade och med metoder som är en röd ocean som drakarna redan använder, fast de har resurser i form av tid och pengar, vilket du inte har?

Det är en helt omöjlig uppgift.

BHAG 2 - EGEN MEDIEPRODUKTION

Via den andra offentligheten och en annan uppsättning av talanger, parat med en förändrad syn på vad den egna organisationen faktiskt har för huvudsaklig uppgift och en djup förståelse för hur man kommunicerar på stor skala, så är det inte alls omöjligt.

Det är nämligen inte producera politik som är medlet att vinna val med, (det gör tankesmedjor bra redan), det är att berätta om den.

Ribban för detta BHAG, hur duktig man skall bli i produktionsvärden (ljud, ljus, klippning, studio, klädsel) och innehåll är: Henrik Jönsson, Bill Whittle och SwebbTV. Se nedan för länkar och exempel.

Tack för att du läste! Sprid gärna!

REFERENSER

Ledarsidorna

Ann Heberleins inlägg på Facebook och webben:

https://www.facebook.com/156994510987852/posts/2018225361531415/

https://ledarsidorna.se/plus/kriget-mellan-de-tva-offentligheterna/ (bakom betalvägg)

Om första offentlighetens kris

Ett bra exempel på den andra offentligheten är Henrik Jönsson, tex denna video där han förklarar varför första offentligheten motarbetar och känner sig hotad av den andra (utan att använda de termerna).

RISK & REGLER: När media faller på eget svärd

https://www.youtube.com/watch?v=mbKzN1hQ3uc

Innehållsproduktion

Det finns en dokumentär på ca 45 minuter som berättar om var content marketing kom ifrån:

Documentary- The Story of Content: Rise of the New Marketing

Direktlänk till Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=dBnpr3pkFlk

Jag har skrivit på min vägg lite om vad Content marketing är:

https://www.facebook.com/Taz1999/posts/10153359968971458

Denna korta artikel med sex principer för innehålllsproduktion är bra (vilket anknyter till "Vi tycker X" inte är intressant för media)

Principles of epic content marketing

https://contentmarketinginstitute.com/2013/09/principles-epic-content-marketing/

Ribban att nå för videoproduktion:

Henrik Jönsson

https://www.youtube.com/channel/UCQmwkvc1eVuIfxjIq6JvWtg

Youtube | Facebook Videos | Twitter | HenrikJonsson.com

Bill Whittle:

https://www.facebook.com/billwhittle/videos/10155602824652454?sfns=mo

Youtube | Facebook Videos | Twitter | BillWhittle.com

Svensk Webbtelevision

https://www.youtube.com/channel/UCD2d9CSkWXxnj3fBhEj3Pyw

Facebook Sida | Facebook Grupp | Twitter | Swebbtv.se |

Tråden i Vänner av Medborgerlig samling om videoproduktion (privat grupp, ansök gå med)

https://www.facebook.com/groups/1515370858482420/permalink/2505058326180330/

Jag har börjat skriva lite tips i aktivistforumet om just videoproduktion (skall strax publicera ett till om gratis videoredigeringsprogram).

Update 2023-03-22: Aktivistforumet är nedlagt, länk fungerar inte, men inlägget om gratis videoredigeringsprogram finns här istället:

Tips 34 - Avancerade och gratis program för videoredigering

https://listorna.mammals.se/index.php/listarkiv/tips-34-avancerade-och-gratis-program-foer-videoredigering

Företaget som skriver om kommunikation i sociala medias (som citeras ovan)

https://www.lgwallmark.com/2018/05/partikommunikation-i-sociala-medier-april-2018/

(Update 2023-03-22: Verkar borta från internet nu, hela bloggen inkl företaget. Lars "LG" Själander kan vara samma person, som verkar ha publicerat en del av detta på Linkedin och det finns många länkar på Facebook.)

Varför VIDEO är så mycket mer övertygande än text

TED Talk - Chris Anderson - Wow web powers global innovation

https://www.ted.com/talks/chris_anderson_how_web_video_powers_global_innovation

Den berömda essän, I, Pencil (scrolla en bit):

https://fee.org/resources/i-pencil/

Volodymyr Zelensky presidentvalskampanj i Ungern

https://en.wikipedia.org/wiki/Volodymyr_Zelensky#2019_presidential_campaign

Bygga talespersoner istället för att hoppas på turen

Hur man bygger bra talespersoner

https://aktivistforumet.se/index.php/forum/strategier-och-metoder-for-att-vinna-val-och-bilda-opinion/605-hur-man-bygger-bra-talespersoner

(Update 2023-03-22: Aktivistforumet är nedlagt, länk fungerar inte)

Dokumentärtips

Mästaren på "The dark arts of politics", som han sammanfattat i ett antal regler heter Roger Stone.

Get Me Roger Stone | Official Trailer [HD] | Netflix

https://www.youtube.com/watch?v=5IPyv4KgTAA

Roger Stones rules

https://www.brianharrington.org/blog//roger-stones-rules

Addedum 2023-03-22: https://townhall.com/columnists/myraadams/2018/06/28/why-roger-stones-book-stones-rules-is-the-21st-centurys-art-of-war-n2495151

Addedum 2023-03-22: Boken med reglerna på författarens egen webbsida:

Stones rules - how to win at politics, business and style

https://rogerstone.co/product/stones-rules-how-to-win-at-politics-business-and-style-signed-hardback/

Boktips!

God I love books! :)

För alla böcker i bilden nedan av två boktravar har jag skrivit ner vad de heter, vad de handlar om var du kan köpa dem i denna anteckning på min vägg. Skall man ha utbildningsverksamhet i MED är detta en bra utgångspunkt.

Bocker

Update 2023: Senaste versionen av boktipsen finns nu här i bloggen.

Boktips för frihetliga gällande kommunikation, marknadsföring, påverkan, bygga organisation, strategier mm

https://alltommig.nu/index.php/sv/bloggen/boktips/281-boktips-foer-frihetliga-gaellande-kommunikation-marknadsfoering-paverkan-bygga-organisation-strategier-mm

Ett par ovan nämnda som inte är med i traven är:

Propaganda av Martin Borgs

https://aktivistforumet.se/index.php/forum/tipsa-om-bocker-filmer-och-tv-serier/574-bok-propaganda-av-martin-borgs#976

(Update 2023-03-22: Aktivistforumet är nedlagt, länk fungerar inte)

David och Goliat av Malcom Gladwell

Jag berättar om innehållet här och hur det kan appliceras på politiska organisationer.

https://www.facebook.com/Taz1999/posts/10152294172291458

The myth of the rational voter, Bryan Caplan (med video), förklarar de fyra faktorer som väljare är dåliga på

https://aktivistforumet.se/index.php/forum/tipsa-om-bocker-filmer-och-tv-serier/563-bok-video-the-myth-of-the-rational-voter-av-bryan-caplan

(Update 2023-03-22: Aktivistforumet är nedlagt, länk fungerar inte)

Predictably irrational av Dan Ariely

https://en.wikipedia.org/wiki/Predictably_Irrational

Hans viktigaste poäng: vi suger på att göra bedömningar men är grymma på jämförelser. Paris med gratis kaffe eller Rom utan... Alltså, kommunicera med jämförelser.

Predictably Irrational - basic human motivations: Dan Ariely at TEDxMidwest

https://www.youtube.com/watch?v=wfcro5iM5vw

The elements of Libertarian leadership av Leonard E. Read

https://fee.org/resources/elements-of-libertarian-leadership/

The art of war - Sun Tzu

https://ezinearticles.com/?Sun-Tzu-Art-of-War---Using-Direct-and-Indirect-Forces-to-Achieve-Competitive-Advantage&id=433750

Contagious - why some things catch on av Jonah Berger

Har skrivit om den boken här:

https://www.facebook.com/Taz1999/posts/10155294094451458

The tipping point av Malcom Gladwell - om connectors, mavens, salesmen mm

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Tipping_Point

How to fail at everything and still win big av Scott Adams, detta blogginlägg tar upp system vs mål mm.

https://fourminutebooks.com/how-to-fail-at-almost-everything-and-still-win-big-summary/

Detta tar upp att bygga en talent stack

https://blog.dilbert.com/2016/11/28/the-trump-talent-stack/

Populärkultur (du skall känna till)

Vad är den Gordiska knuten och Alexanderhugg?

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gordiska_knuten

Kommentarer på anteckningen på Facebook

Anteckningsfunktionen på Facebook är i stort sett nedlagd, så länken till anteckningen kommer försvinna med tiden.

Här är några kommentarer på anteckningen:
Jag: 2019-06-15: 11:49 Jan Sjunnesson noterar i detta inlägg att en kanal, såsom Fox News (som ingen svensk kabelleverantör erbjuder), skulle göra skillnad i Sverige, då i stort sett hela mediautbudet i "den första offentligheten" har samma värdegrund och utbud.
https://sjunne.com/2019/02/27/forbud-for-fox-news/

Jag: 2019-06-24 14:57 Mera stöd för tesen, att påverkan från traditionella media (första offentligheten), som tappat ledarpinnen, är mindre än alterantiva media (andra offentligheten) kommer från Dave Rubin, som gör exakt samma poäng här:


Direktlänk: https://www.youtube.com/watch?v=n5HN-KT9rj0

 

Jag: 2019-08-30 03:58 Vad var det jag sade?
Henrik Jönsson, känd i MED som gjort sig ett namn i andra offentligheten, är med i första. VSV.


https://www.facebook.com/659012880/posts/10157370442072881?sfns=mo

 

Jag: 2020-01-29 12:02 Intressant att Salladskommunisterna i EU-parlamentet kommer starta ett tv-program som skall sändas en gång i veckan 20:22 via Youtube.
https://www.facebook.com/Taz1999/posts/10158159867611458

 

Jag 2020-04-25 22:17 Uppdatering, nu har det gått 12 veckor och antalet visningar talar sitt tydliga språk. Tydligen var intresset för grötmyndig klimathysteri rätt lågt.
Bild tagen från Mange Shillis.
https://www.facebook.com/1182944663/posts/10222175169186528/
2022 Miljopartiets kanal