Ingrid Lomfors presentation på konferensen "Sverige tillsammans" innehöll denna bild

Ingrid Lomfors

Detta handlar om BHAG (Big Hairy Audacious Goal). Man sätter upp ett stort nästan onåbart mål på något som organisationen skall göra. På det viset samlas man omkring något och drar åt samma håll och det hjälper även till att hålla fokus på det som är relevant.

Genom att försöka göra denna Saklär man sig som organisation en massa bra saker. Det i sin tur leder till att man står bättre rustade för att genomföra flera av organisationens mål, som tex att vinna val.

 

BAKGRUND

Den 12 oktober 2015 var dagen för regeringens varmluftskonferens "Sverige tillsammans", där man sjöng sånger, förnekade att det fanns en svensk kultur och basketförbundets ordförande var inbjuden till panelsamtal för att erbjuda sina gedigna klokskaper på den myriad av problem som stor immigration medför.

Plus annat komplett trams framfört av offentligt finansierade klåpare och charlataner under frenetiskt ryggdunkande.

Utifrån den konferensen-iden, plus att jag känner till flera konservativa/frihetliga konferenser och vad de innehåller, så föddes en ide, som jag tror skulle ha större genomslag än vad en skuggbudget har.

SVERIGE TILLSAMMANS 2.0 - PROBLEMLÖSNINGARNA

Man dammsuger MED's kollektiva intelligens på vilka forskare, debattörer, böcker, filmer mm som har haft något vettigt att säga under de senaste 20 åren, som faktiskt erbjuder lösningar de problem som våra styrande har skapat eller åtminstone korrekta problemdefinitioner.

Man sätter alltså upp en synnerligen seriös och mycket ambitiös (fake)-konferens-webbsite med dessa lösningar som innehåll i programmet, där presentatörerna är de personerna och många lösningar presenteras direkt i titeln eller programpunktsbeskrivningarna.

FAKE IT TILL YOU MAKE IT

Man kan göra detta på två vis eftersom det handlar om att öva något och lära sig saker av det, som att presentera information för en störra grupp människor.

 1. Fake
 2. På riktigt

1. Man gör den som en fake för att det är kul och lärorikt. Lärandet och andra fördelar med att göra detta sker nämligen även om man faktiskt inte genomför den. Man kan dessutom skriva upp vemsomhelst på konferensen som talare, oavsett tillgänglighet, reskostnad mm.

2. Man gör den på riktigt, men det är betydligt svårare, kräver finansiering och då blir ramarna smalare.

Konferens lokal scen

INNEHÅLL OCH PROGRAMPUNKTER

På en sådan konferens skulle man dock mycket seriöst och med glimten i ögat ha ett stort antal ämnen och sidospår för seminarier och debatter.

Varför inte en frihetlig filmfestival?

Prisutdelningar (gärna humoristiska som "årets förvillare").

Ett annat inslag kan vara rättegångsspel (mock trial på eng.) om något ämne eller påstående i den offentliga debatten, ett spetsigt och fyndigt sådant.

Görs det rätt presenterar man ett riktigt dröm-lag av experter, moderatorer, talare, författare, debattörer, föredömen plus kanske någon underhållare.

Iden är att lyfta fram all den klokskap som mer eller mindre gömmer sig ute i Sverige. Alla de där personerna och organisationer som, eftersom de står utanför "rörelsen" och har fel värdegrund, INTE lyssnas på.

Det blir även en massa boktips i programpunkterna vilket jag gillar, det finns massa böcker jag skulle vilja ha en programpunkt för att diskutera hur de kan appliceras på ett problem.

FÖRDELAR MED FAKE

Men då konferensen inte är på riktigt, utan fake (det måste framgå mycket tydligt), så får man en frihet i att skriva upp vilka personer som helst på programmet att prata om vilka ämnen som helst.

Siten för konferensen skulle alltså då bara behöva skaka fram ideer på namn på dessa experter och de intressanta talarna och vad de skulle berätta om, som är reella, praktiskt genomförbara, rimliga och resonliga åtgärder för att lösa de problem som regeringens politik de senaste åren har skapat som vi kommer att få leva med under lång tid.

Utan att behöva faktiskt boka dem på ett passande datum, diskutera arvoden, boka hotell och resa mm.

Därför är min ide att ha en fake-konferens-webbsite istället för en riktig konferens-webbsite för en riktig konferens.

VAD KRÄVS FÖR ATT GENOMFÖRA DETTA BHAG

Detta är dock ett stort projekt, som kräver ett arbetslag av personer, sammanlagt kanske 500 till 1000 arbetstimmar (valdagen-siten som är en fjärdedel i omfattning mot detta tog över 100-200 timmar att göra) och jag vet inte hur detta arbetslag skall organiseras heller.

Men det finns stora möjligheter att inom projektet arrangera olika workshops för medlemmarna i projektet, tex i att bygga webbsiter i Joomla/Wordpress, skapa grafik, kampanjande, göra promovideos, content marketing i sociala media och diskutera intressanta tänkta talare/böcker, som sedan kan användas i andra sammanhang, tex andra kampanjer för MED, talarkvällar osv.

Efter att man har fått fram en enorm lista på lösningar, så är det ju bara att skriva motioner om dessa och anamma dem som sin kommande sakpolitik. Det är en annan enorm fördel.

SYFTE/MÅL

Den tänkta reaktionenerna och effekterna av detta projekt:

 1. - Wow, jag skulle betala tusentals kronor för att höra dessa talare och gå på dessa seminarier! För de ger mig hopp om framtiden och verktyg att skapa den.
 2. MED's politik och kompetens och goda ideer på dessa områden sätts i skarp relief mot andra partiers politik som lett oss till detta gungfly, speciellt i kontrast mot regeringens bästa försök "Sverige tillsammans" 2015.
 3. MED framstår som mycket kompetenta och kunniga på det största problem som Sverige har att hantera, inte en nackdel direkt inför nästa val. Detta mål bygger enormt förtroende för kompetensen.
 4. Ett långt projekt som detta kan öka synligheten för MED i sociala media under lång tid. Föreställer mig tex memeproduktion och inlägg i samband med att man lagt in nya programpunkter på schemat. Man kan återknyta och nämnda den om och om igen i debattare och på sociala media.
 5. Man kan göra Medlemmarna till medskapare av projektet och låta dem på något enkelt sett pitcha in mycket eller lite, tex föreslå en talare eller programpunkt. Böcker, forskning de läst, personer de mött osv.
 6. Otroligt bra övning och kunskapsökning för deltagare i projektet, som sedan kan sätta igång med kampanj-siter och andra presentationer av sakpolitik mm där man praktiserar allt man lärt sig. Inför valåret 2022.
 7. Detta är ett BHAG (Big Hairy Audacious Goal) som man målar upp för en organisation eller grupp som fokuserar, tar fram kompetenser och motiverar människor att genomdriva förändringar.
 8. Man kan populärisera via konferens-webbsiten det oerhört effektiva verktyg som Thomas Sowells skapade. Att genom tre frågor såga i stort sett varenda ide som vänstern kommer med. Man kan populärisera via konferens-webbsiten det oerhört effektiva verktyg som Thomas Sowells skapade. Att genom tre frågor såga i stort sett varenda ide som vänstern kommer med.
  1.  Jämfört med vad?
  2. Vad har du för bevis?
  3. Till vilken kostnad?
 9. Vi skulle t.ex. inte ha fått betala för varken kamelcenter, ökad skatt på bränsle eller gymnasieamnestin om man hade ställt dessa tre frågor före.
 10. Med hjälp av boken "Tala som TED" av Carmine Gallo och exempel på intressanta föreläsningar som finns på TED-siten, så får man inblick i hur man presenterar goda ideer som ger genomslag. Bra när man skriver programpunkterna och gör promo-videos. En förmåga som man kan ha enorm nytta av när man börjar presentera den egna politiken i form av TED talks på egna siten.
 11. Workshops! Man kan i MED genomföra massor med sådana för att lära ut och in allt som detta BHAG kräver, det bygger sociala band och duktiga människor utkristalliserar sig.

FÖREBILD/RIBBAN ATT NÅ - FREEDOMFEST!

Ett BHAG kräver ett tydligt, konkret och mätbart mål. Som förebild och ribba att nå upp till har jag valt den makalösa Freedomfest! (Inte den i Sverige som visserligen är jättetrevlig och varmt rekommenderad av mig utan den i Las Vegas). Deras fantastiska konferens har allt: intressanta frågeställningar, imponerande inbjudna talare, spännande programpunkter och professionell webbsite.

Kolla här på den arkiverade siten för förra årets konferens, Freedomfest 2018.

https://2018.freedomfest.com/

Debatterna:

https://2018.freedomfest.com/debates/

Enskilda programpunkter (det är massor med intressanta):

https://2018.freedomfest.com/agenda-3/

För jämförelsens skull, så finner du programmet för Regeringens varmluftskonferens, Sverige Tillsammans här:

https://www.regeringen.se/regeringens-politik/sverigetillsammans/program-for-sverige-tillsammans/

Observera att på webtv'n för konferensen på regeringen webbsida så har de alltså inte tagit med alla programpunkter, tex Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för Levande Historia och hennes programpunkt: "Historiskt perspektiv på invandringen".

Det finns massa kritiska artiklar om denna konferens. https://nyheteridag.se/ingrid-lomfors-pudlar-det-finns-en-svensk-kultur/

SKÄRMDUMPAR:

Nedan finns skärmdumpar av den konferensen, först hela första-sidan, sedan programpunkterna i agendan, förra årets mock-trial och sist vinjettbilder för debatterna. Det fanns många flera debatter i programmet.

Vad tycks? Diskutera gärna.

REFERENSER

 Big hairy audacios goal (kort animerad video)

https://www.youtube.com/watch?v=RtNtdUqHQsA

Boken "Byt spår - skapa förändring genom att bryta invanda mönster" (eng "Switch") av bröderna Heath tar upp BHAG i kaptitlet "Peka mot destinationen", sid 81. Han berättar historien om en lärare för en förstaklass som för sina elever satte upp BHAG att de skall kunna allt på ett år, som man kan i tredje klass.

https://www.adlibris.com/se/

(Update 2023-03-22 Adlibris har inte den svenska versionen längre, men den engelska finns inbunden och som pocket).

Jim Collins - Big hairy audacious goals - INC.com

https://www.inc.com/leigh-buchanan/big-ideas/jim-collins-big-hairy-audacious-goals.htm

Video av konferensen

En timme och 42 minuter av konferensen "Sverige tillsammans" sammanställt i en video på Youtube, diskuteras och kommenteras i en tråd på den fantastiske debattören Hans Li Egnellls vägg:

https://www.facebook.com/hans.engnell/posts/10157040040513598?hc_location=uf

DEN TIDIGARE TRÅDEN I MEDMÄNNISKOR

Jag skrev denna ide i en tråd i den slutna FB-gruppen Medmänniskor, 14 okt 2018, och ungefär samtidigt i BBS'n för MED. Jag vet inte om dessa inlägg överlevde till nya forumet för MED. Om du inte är med i MEDmänniskor, fungerar inte denna länk dit:

https://www.facebook.com/groups/1997643937188484/permalink/2371950063091201/

Plus jag gjorde ett meme baserat på konferensen det finns nedan.

Bilderna

Freedomfest 1

Freedomfest 2

Freedomfest 3

Freedomfest 4

Freedomfest 5

Freedomfest 6

Freedomfest 7

 

Detta är menyn Program - nedfälld. Konferensen har alltså inte bara keynote speakers och ett par seminarier, det finns många andra aktiviteter. Filmfestivalen kom inte med i bilden.

Freedomfest 8

Detta är en del av sidan "Mock Trial", som är ett rättegångsspel, där man har åklagare, försvaradvokater som presenterar ett åtal med punkter och bevisen för dem. Troligen med domare och jury också.

Freedomfest 9

Det finns många saker man kan ha som åtal, som tex om det är möjligt att åtala regeringen för gymnasieamnestin och dess konsekvenser, terrorismattacker, folk osm dör i vårdköer mm. Från en konservativ synvinkel förstås.

Freedomfest 10

Det fanns många flera debatter i Agendan på siten, men den för paneler så hade var och en av frågeställningarna egna vinjettbilder.

Man kan tänka sig ämnen som kommande tidsinställda bomber, som ämnen, bostäder, pensioner, avgångar från olika yrken (polis, socialsekreterare, bibliotekarier, brandmän, sjukvårdspersonal, sveriges konkurrenskraft, BNP/Tillväxt per Kapita osv osv.

Mitt meme inspirerat av konferensen Sverige tillsammans

Stefan Löfvens plan för flyktingkrisen

 

Uppdatering 2023-03-22: LÄRT MIG ARRANGERA KONFERENSER

Efter att jag skrev detta inlägg (2019) så kom jag i kontakt med en organisation som arrangerar mässor och konferenser med fokus på yttrandefrihet och politiska debatter, paneler mm. Mycket likt hur Freedomfest är uppbyggt. Jag lärde mig massor mera om vad som krävs för att arrangera konferenser, med fokus på tekniken för att filma dem och lägga upp det hela på internet efteråt. Jobbade även ett kort tag på ett videoproduktionsbolag där jag pysslade bland annat med livesändningar och videoredigering.

Uppdatering 2023-03-25: MED ARRANGERAR EN FRAMTIDSKONFERENS!
 MED framtidskonferens dag 2 2023 03 25

IGÅR (fre 24 mars 2023) så startar MED en framtidskonferens på tre dagar, 24-26.

MED presenterar konferensen här:

https://www.medborgerligsamling.se/evenemang/framtidskonferens-det-borgerliga-sverige-2050/

Man kan visserligen kanske inte göra konferenser på många olika sätt om man vill diskutera politik, det finns ju en praxis och metod för sådana. Dock är det intressant för mig att MED faktiskt genomför denna ide och hur snarlik den är iden som den är beskriven ovan. Oavsett om de såg och inspirerades av min ide, eller kom på den på egen hand och parallellt, så är det jag föreslog för fyra år sedan något MED gör idag.

Den 24-26 mars arrangerar Medborgerlig Samling i samarbete med Alexander Bard, en politisk konferens i Göteborg.

Visionen är ställd mot år 2050 och hur borgerligheten bör reformeras fram till dess. En rad intressanta debattörer, författare och forskare medverkar för att bidra till en spännande och givande weekend. Givetvis deltar även MEDs egna representanter i samtalen.

Lena Malmberg har några inlägg om att det startar och är igång här:

 1. Inlägg 1.
 2. Inlägg 2.
 3. Inlägg 3 - lördagens agenda/panelsamtal + länk till Strömmande video från lördag den 25 mars 2023: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=1X4KOREJy34

När man talar om trollen... :)

Kommentarer på anteckningen på Facebook

Anteckningsfunktionen på Facebook är i stort sett nedlagd och kommer försvinna snart. så bevarar några kommentarer på den här:

Camilla Grepe 2019-06-15 08:38:  Idén med fakekonferrensen är bra! Det är ett sätt att jobba som jag ser en enorm fördel med: Den är skalbar. I takt med att intresset för MED växer måste man hantera nya medlemmar och aktiva.

Alla som jobbat ideellt i stora projekt vet hur det brukar fungera med de sociala kontakterna. De först på plan utvecklar med tiden en bunkermentalitet. Nästa generation söker sina kontakter uppåt och bland sina samtida. Sen ansluter en stor grupp som ingen orkar ta hand om på ett vettigt sätt. Se det som en pyramid i tre skikt.

Fakekonferrensen är mer en fraktal. Jag ser påfallande likheter med den Riks18- modell jag föreslog ( Centralredaktionen + specialredaktioner runt den). Allt transparent och lätt att introducera nya krafter i. Skalbarhet även här.

Ola: 2019-06-15 10:59 Tack!
Håller med, det var ett par riktigt bra ideer som Riks 18 pitchade, båten till Almedalen, samla folk omkring intressen, jobba som en redaktion (vilket andra partier gör nu) osv.

Synd att man failar så hårt på just att hantera goda ideer i en kontraproduktiv ambition av kontroll över varumärket och dess innehåll (vilket motståndarna i vänstern struntar helt i och fyller det med precis vad de vill i alla fall).

Kjell Monéus 2019-06-15 15:22 Shit. Det är seriöst mycket jobb du lagt på detta 👍

Jag: 2020-10-26 22:05 Här finns programmet för Freedomfest 2019.
https://2019.freedomfest.com/agenda-3/