books 256

Jag gillar att läsa. Massor. Tror jag brås på min far där, som en gång köpte ett Nautiskt lexikon i 24 band istället för att betala hyran. Det var inte poppis kan man säga. Jag är nästan lika illa där. Just nu har jag ungefär en hyllmeter med fantastiskt bra, intressanta och roliga böcker, som är inköpta men inte lästa ännu. Min fars gener i verkan helt klart...

Synd är det även att vi verkar få en generation av företrädesvis yngre människor som inte regelbundet beger sig till biblioteket för att ta reda på saker de undrar. Som vi var tvungna att göra när vi var yngre. På den tiden släpade vi oss til biblioteket i snöstorm, barfota med en säck ved på ryggen. Biblioteket hade bara levande ljus och pergamentrullar. Ok, så gammal är jag kanske inte men i alla fall. Förr gick man till biblioteket för att lära sig saker. Dagens ungdomar googlar istället (se teckning) och det verkar leda till att man tror att allt, precis allt man behöver veta och lära sig står på nätet. Så är det förstås inte. Det finns mycket där, men de riktigt riktigt bra grejerna, står (fortfarande) i böcker.

Då jag är med i ett parti som behöver lära sig allt möjligt och som har en massa medlemmar som inbillar sig just att allt står på internet så sprang jag förbi biblioteket en dag för att kolla på vad det står för kul böcker på hyllorna för "Statskunskap och politik" som vi kan ha nytta av. Jag var intresserad av allt möjligt, forskning på väljarbeteende, partiers historia osv.

Här är vad jag hittade:

att lyckas med lobbing 150x200 maskrosbarn miljopartiets forsta 20 ar 150x200 politik 2.0 konsten att anvanda sociala medier 150x200 propaganda 150x200 valjare svenskt valjarbeteende under 50 ar 150x200 

Länkar leder till Bokus, om det inte står annat, klicka på bilderna så blir de större.

Att lyckas med lobbning - Johan Henrik Bergström, Jan Byström

Denna verkar intressant för att lobbing som politiskt påtryckningsmedel blir allt viktigare, speciellt om man är medlem i ett parti utanför riksdagen. Jag tror att denna bok kan fungera som inspiration till arbetsmetoder och för att skriva verksamhetsplaner.

Miljöpartiet de gröna - Maskrosbarn - Miljöpartiets första 20 år (--P.se)

Denna verkar intressant för att den resan som Miljöpartiet gjort, att gå från en enstaka fråga på programmet till att behöva utveckla ett brett partiprogram och växa som organisation, den resan är i stort sett identisk med den som Piratpartiet både håller på med och behöver göra. Kan tänka mig att denna bok borde kunna leda till ett antal intressanta diskussioner. Utgiven av Miljöpartiet själva. Den finns inte på Bokus, så länken leder till Miljöpartiets webbsida. 

Politik 2.0 : konsten att använda sociala medier - Britt Stakston

Brit Stakston (twitter) är rätt berömd som expert på sociala medier och denna bok tror jag vore intressant att ha som diskussionsunderlag, utbildningsmaterial och planeringsverktyg. Vi inbillar oss att vi är superbra på sociala medier, men jag tror faktiskt inte riktigt på det. En så enkel sak som SEO berörs i boken, men praktiseras inte i piratpartiets många bloggar. (Intervjuv om boken här).

Propaganda : så påverkas du - Martin Borgs

Martin Borgs är också rätt berömd, han ligger tex bakom filmen "1200 miljarder". Denna bok innehåller bland annat exempel på en rad lyckade PR-kupper som fått stor uppmärksamhet. Det är något som vi säkerligen kan ha nytta av i Piratpartiet. Den handlar också om väl genomförd propaganda, eller som han kallar det Politisk Lobbying, ett av världens äldsta yrken.

Väljare : svenskt väljarbeteende under 50 år - Sören Holmberg (OBS Slutsåld).

Boken beskriver hur väljare beteer sig, från 1950 till 2002. Även om den inte är superaktuell, så innehåller den förstås intressanta beskrivningar av hur väljare resonerar och tänker när de beslutar sig för vilket parti de skall rösa på. 

Denna är tyvärr slutsåld men jag hittade den ju på biblioteket, så den finns att få tag i.

Bland liknande böcker på Bokus fanns denna: Den svenska väljaren - Henrik Enroth, Mattias Gunnarsson, Magnus Hagevi, Jörgen Hermansson, Johanna Jormfeldt Den beskriver en berömd modell för väljarbeteende som kallas för Michiganmodellen hur egenskaper hos väljaren och erfarenhet påverkar beslutet om vem och vad man skall rösta på. Jag saknar verkligen en diskussion i Piratpartiet om just detta, hur väljare fungerar. Just för att poängen med att bedriva politisk verksamhet är ju att få FLERA övertygande och inte nöja sig med de man redan har. Skall man göra det behöver man lära sig hur väljare fungerar.

Ur min bokhylla

Gamestorming: A Playbook For Innovators, Rulebreakers And Changemakers - Dave Gray, Sunni Brown, James Macanufo

Denna bok kan vara basis för alla AFK-möten och användas för aktiviteter på konferenser. Den innehåller dels en förklaring till hur "spel-stormande" fungerar och sedan ett antal övningar av olika slag för olika ändamål. Vill man tex planera verksamhet, lösa problem i samhället, utvärdera lösningar, skapa icke-konferenser och en massa andra saker.

Bläddrade på måfå och hittade en kul övning (boken är full av dem): PreMortem: Det är att i början av ett projekt låtsas att projektet är över och det gick helt åt skogen och nu skall vi göra en Postmortem och ta reda på varför. Men man gör denna övningen i början av projektet, därför heter den PreMortem.

Det gav mig iden till en utmärk övning att göra för Piratpartiet: Säg att det är december 2014, valet har just varit och det gick helt åt skogen. Piratpartiet kom inte in i EU-parlamentet, Riksdagen eller några landsting eller kommuner. Varför?

Sunni Brown är även känd från detta föredrag på TED.com och driver en blogg här och på denna sida presenteras hennes företag och boken med en video som innehåller en bra introduktion också. 

I bokhyllan har jag många många mera böcker, tex Makt som hobby (som kommit i ny utgåva 30 år efter första utgivningen) och många många flera. Sparar dessa till kommande inlägg.

Boktips från andra

Medlemsmodellen - rekrytera, aktivera och behålla medlemmar

"Boken som tar ett helhetsgrepp om medlemsutveckling i idéburna organsationer"

Idealistas - Ny bok om "Human Resources" i ideella organisationer

"I den kommande boken diskuteras rekrytering, kompetensutveckling och medarbetarskap inom ideell sektor."

Ännu mera boktips från andra

På Facebook så hade vi en kort diskussion om boktips, tror det var i Piratpartiet Stockholm och producerade denna lista i form av en padda: Boktips